Transglutaminaza

Enzym transglutaminazy ma wiele aplikacji w sektorze piekarskim, co daje znaczną poprawą zarówno tekstury, jak i jakości.
Transglutaminaza nadają nowe właściwości strukturze i wyglądowi produktów końcowych, zwiększając ich wartość dodaną.
Enzym transglutaminazy jest specjalnie polecany do produktów piekarniczych i produktów z makaronem, takich jak chleb, ciasta, wypieki francuskie, produkty bezglutenowe, kluski, makaron itp.
Zadaniem transglutaminazy jest poprawić elastyczność, objętość i teksturę ciasta. Ten produkt pomaga również w poprawie właściwości mąki o niskiej zawartości glutenu.

 

Główne zastosowanie enzymu transglutaminazy:

Chleby

Ciasta francuskie

Makarony

  • Poprawia produkcję chleba z użyciem mąki pszennej o niskiej zawartości białka oraz mąki słabej jakości.

  • Poprawia wydajność przy użyciu mąki bezglutenowej.

 

  • Poprawia objętość i teksturę mrożonych ciast.
  • Poprawia produkcję ciasta francuskiego podczas używania mąki pszenna o niskiej zawartości białka i słabej jakości mąka.

  • Pomaga obniżyć zawartość tłuszczu w recepturze.

  • Poprawia objętość i teksturę zamrożonego ciasta francuskiego
  •  Poprawia produkcję makaronu przy użyciu mąki pszenna o niskiej zawartości białka i słabej jakości mąki.

  • Poprawia jędrność i elastyczność makaronu oraz klusek.

  • Pomaga w zachowaniu pożądanej tekstury przez długi okres czasu.